ACEST SITE ESTE COFINANTAT DIN FONDURI SOCIAL EUROPENE PRIN PROGRAMUL OPERATIONAL SOCIAL DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE 2007-2013

Imagine: 

Despre Noi

Proiectul „Femeia în viziunea mass-media – factor de echilibru și egalitate” ajută 30 de jurnaliști clujeni, membri ai Asociației Profesioniștilor din Presă – Cluj, să contribuie la eliminarea prejudecăților față de femei, într-un amplu proiect finanțat cu fonduri europene, în cadrul căreia asociația jurnaliștilor a adus la Cluj un reputat trainer britanic și jurnalist BBC, prin intermediul apreciatei agenții de presă Reuters – ceea ce face din acest proiect unul istoric pentru presa din Cluj.

Cei doi traineri care asigură pregătirea celor 30 de jurnaliști în acest scop sunt Fiona Anderson, jurnalist BBC și trainer Reuters, și Dana Ududec, avocat specializat pe drepturile omului. Proiectul include dotarea fiecăruia dintre cei 30 de jurnaliști cu tablete performante care să îi ajute în a-și face meseria profesionist.

Diana Coman este inițiatorul și managerul acestui proiect. "În calitatea mea de șef al Serviciului de Dezvoltare Locală și Regională, Turism din cadrul Consiliului Județean, am inițiat și coordonat, în ultimii ani, o serie de proiecte importante, sociale, de infrastructură și de dezvoltare a resurselor umane, ultimele derulate prin intermediul POSDRU. Având această experiență, conștientizam că mass-media clujeană acționează ca un actor de critică, de analiză, fără a dispune de cunoștințe aplicate în domeniul implementării proiectelor europene. Prin urmare, proiectul Femeia în viziunea mass-media, factor de echilibru și egalitate a venit ca și o necesitate, exact la timp, adică înainte de a se încheia exercițiul bugetar 2007-2013, al Uniunii Europene. Jurnaliștii au ajuns, acum, de cealaltă parte a baricadei. Ei au devenit operatori de implementare, buni cunoscători ai procedurii de absorbție a fondurilor europene, deci niște critici avizați. Consider că acesta este primul lor câștig, la care se adaugă, desigur, conceptul general al proiectului, cel privind eliminarea stereotipurilor de discriminare a femeii".
 
Cosmina Fernoagă este fost președinte al APPC și coordonatorul acestei inițiative: „Proiectul ne ajută din mai multe prespective. Pe de-o parte APPC capătă expertiză în implementarea de proiecte europene, fapt deloc de neglijat avînd în vedere că demarează noul exercițiu bugetar al UE, iar cum sectorul presei e supus numeroaselor provocări în special sub aspect financiar, evident că fondurile europene reprezintă o reală sursă de venituri pe viitor. Proiectul ne asigură, de asemenea, prilejul de a dota asociația cu echipament, laptopuri si materiale publicitare, dar și un spațiu de lucru. De asemenea, cei 30 de jurnaliști care au aderat la grupul țintă obțin câte o tabletă cu tastatură, care să le ușureze munca pe teren. Ei mai beneficiază, de asemenea, și de patru zile de cursuri, cu traineri de specialitate, pe teme de discriminare și egalitate de șanse. Dar cel mai important aspect, elementul care a stat până la urmă la baza acestui proiect, se referă la expertiza de care va dispune fiecare jurnalist în parte, având în vedere că grupul țintă la care au aderat va fi implicat în mod direct în activități de deconstrucție a sterotipurilor de gen, de combatere a discriminării și de promovare a principiului egalității de șanse. Jurnaliștii au ocazia să se educe prin acest proiect, dar și să educe la rândul lor, având în vedere că vor participa la o serie de dezbateri cu femei care au trecut prin diverse situații de discriminare”.
Remus Florescu este în acest an președintele APPC: „Este important de precizat faptul că Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj este pentru a doua oară implicată într-un proiect finanţat din fonduri europene, ceea ce dovedeşte că începem să devenim parteneri credibili pentru instituţiile UE. Din punctul meu de vedere, acesta este doar începutul şi sunt sigur că dincolo de toate obstacolele, din interiorul asociaţiei, dar mai ales din exterior, vom reuși să implementăm pe viitor şi alte proiecte care să aibă ca finalitate scopul pentru care APPC a fost înfiinţată: creşterea nivelului de profesionalism al jurnalişilor clujeni”.
Fiona Anderson este un trainer experimentat al prestigioasei agenții Reuters, producător senior pentru echipa internațională a BBC în Marea Britanie, America și Asia, reputată televiziune pentru care asigură și training-ul reporterilor internaționali și al prezentatorilor în ultimii 10 ani. A relatat despre căderea comunismului în fostele state ale Uniunii Sovietice pentru BBC, inclusiv căderea regimului din România, și a condus echipa de televiziune a BBC care a acoperit tragicele evenimente din 11 septembrie 2001 la New York. A pregătit recent jurnaliști de televiziune în Burma și Orientul Mijlociu. De asemenea predă tehnici de scriitură și prezentare către clienți corporate, inclusiv National Trust și London Business School. A fost coach pentru premiata rețea internă a BBC în 2003 și e acreditată la International Coach Federation. Deține un Master în Media Management.
Dana Ududec lucrează în domeniul drepturilor omului cu accent pe nediscriminare din anul 2010. Este absolventă a Facultăţii de Drept (Universitatea din Bucureşti) şi avocat la Baroul București, urmând un program de masterat intitulat “Politici, gen şi minorităţi” (SNSPA). Ududec asigură expertiză juridică şi sprijin pentru promovarea dreptului la nediscriminare în campanii publice sau litigii strategice pentru mai multe ONG-uri. Este, de asemenea, bursieră în programul internaţional “Women’s Human Rights Training Institute” şi membră a reţelei de experţi naţionali (FRANET) care raportează către Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene.


Proiectul „Femeia în viziunea mass-media – factor de echilibru și egalitate” are un buget de 1,6 milioane de lei, dintre care contribuția Uniunii Europene acoperă 1,4 milioane, este derulat de Consiliul Județean în calitate de beneficiar, ajutată de SIVECO și APPC. Proiectul urmărește două aspecte – instruirea unui număr de 270 de femei în două profesii căutate pe piață, cele de infirmiere și de educatori sociali, dar și instruirea unui număr de 30 de jurnaliști, toți membri ai APPC, în depășirea discriminărilor, în special a celor de gen. Rezultatul – poveștile de succes ale 40 de clujence care au reușit în viața profesională dar nu numai vor fi prezentate opiniei publice din județ, vor fi publicate într-un volum și pe acest website.

Despre Asociația Profesioniștilor din Presă – Cluj

APPC a fost înființată în 2005. Scopul acesteia e perfecţionarea profesională a jurnaliștilor, pentru crearea unui climat decent şi echilibrat de dezbatere între media și ceilalți actori publici, consolidarea imaginii jurnalistului în societate, precum şi pentru evitarea ori corectarea derapajelor deontologice. Asociația reuneşte peste 60 de jurnalişti clujeni de la peste 20 de publicații, posturi de radio, televiziuni şi platforme online.